Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii

Reklama

Opis przygotowania

– Fasolkę szparagową myjemy,odcinamy końcówki, gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy (wrzucamy do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania).
– Cukinię umytą i osuszoną kroimy na plastry, grillujemy lekko, odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po ostygnięciu kroimy każdy plaster na cztery części.
– Sałatę umytą i osuszoną rozrywamy i dodajemy do miski. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, a pomidory w kostkę, podobnie ogórki i dodajemy do sałaty. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kriomy w cienkie paski, wrzucamy do reszty składników. Dodajemy cukinię oraz fasolkę, którą kroimy na trzy części.
– Fetę kroimy w kostkę, a dymkę drobno kroimy. Dodajemy do reszty.
– Dressing to oliwa z oliwek extra vergin połączona z musztardą i szczyptą soli, a wszystko to dokładnie wymieszane w słoiczku z zakrętką. Dressing dodajemy do sałatki i mieszamy.

Składniki

  • cukiniapomidor czerwony
  • 3 ogórki gruntowe
  • mała czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • kostka sera feta
  • 150g żółtej fasolki szparagowej
  • kilka środkowych liści sałaty masłowej
  • pęczek dymki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
  • łyżeczka musztardy dijońskiej
  • szczypta soli

Podobne przepisy do Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii