Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią

Reklama

Opis przygotowania

– Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na równej grubości plastry, podobnie postępujemy z pomidorem.
– Plastry cukinii lekko grillujemy, osączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
– Fetę wyciągamy z lodówki na 30 minut przed krojeniem. Ser kroimy na plastry jednakowej grubości. Na talerzu układamy kolejno: plaster fety, pomidor, cukinia, czynność powtarzamy dwa razy.
– Paprykę kroimy na drobną kosteczkę. Układamy na czubku wieżyczki, dekorujemy dymką.
– Podajemy z lekkim sosem na bazie 3 łyżek oliwy z oliwek extra vergin, szczypty oregano oraz szczypty mieszanki przyprawowej, dokładnie wymieszanym w shakerze do dressingu lub słoiczku z zakrętką.

Składniki

  • cukiniapomidor czerwony
  • kostka sera feta
  • szczypta oregano
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 gałązki dymki
  • oliwa z oliwek extra vergin
  • mieszanka przypraw aglio, oglio, peperoncino (kuchnia włoska)

Podobne przepisy do Wieżyczki z fetą przekładane grillowaną cukinią