Kompot z … obierek

Reklama

Opis przygotowania

Jabłka do szarlotki (było po połowie renet i championów) dokładnie umyłam pod ciepłą, bieżącą wodą. Obrałam i wycięłam gniazda nasienne. Miąższ posłużył jako nadzienie do ciasta a to, co zostało wylądowało w garnku. Do obierek dodałam 1 duże jabłko o czerwonej skórce, pokrojone w całości na cienkie plasterki. Dodałam też goździki i cynamon. Całość zalałam ok. 2,5l wody i postawiłam garnek na małym ogniu. Gotowałam ok. 1 godziny. Następnie dodałam 0,5 szkl. cukru, kawałki skórki cytrynowej (cytryna wcześniej dokładnie wyszorowana i sparzona, skórka tylko żółta, wierzchnia część) i gotowałam jeszcze 30 min., odstawiłam kompot do wystudzenia. Kiedy ostygł dolałam sok wyciśnięty z cytryny i przecedziłam go a następnie schłodziłam w lodówce. Jeśli ktoś lubi słodsze napoje można dodać więcej cukru.

Składniki

  • obierki z ok. 2 kg jabłek1 jabłko o czerwonej skórce
  • 1 cytryna
  • 0,5 szkl. cukru (można dodać więcej jeśli ktoś chce)
  • 6-8 goździków
  • kawałek kory cynamonu ok.5 cm

Podobne przepisy do Kompot z … obierek