Koperkowa ryba

Reklama

Opis przygotowania

Filety oczyścić i osuszyć,skropić sokiem z cytryny,natrzeć solą,pieprzem i kolendrą,zostawić w lodówce na 3-4godz.
W misce wymieszać mąkę z jajkiem i taką ilością wody gazowanej aby powstało ciasto troszkę gęstsze od naleśnikowego,do ciasta dodać sól,pieprz,sodę i posiekany koperek. W cieście maczać zamarynowane filety następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej .
Rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor

Składniki

  • 5 filetów z dorsza1/2 łyżeczki soli
  • 12 łyżeczki pieprz czarno
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 sztuki soku z cytryny
  • ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprz czarnego
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 pęczka koperku zielonego
  • dodatkowo:
  • bułka tarta,
  • olej

Podobne przepisy do Koperkowa ryba