Śliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe

Reklama

Opis przygotowania

Bialka oddzielic od zoltek.Make wymieszac z cukrem i proszkiem do pieczenia.Margaryne posiekac,dodac do maki,zagniesc ciasto,podczas zagniatania stopniowo dodawac zoltka oraz jogurt.Wyrobione ciasto podzielic na 3 czesci.Do jednej czesci dodac kakao oraz olejek,zagniesc ponownie.Jedna czesc ciasta rozwalkowac i wylozyc nim dno blaszki.Pozostale dwie czesci wlozyc do zamrazalki.Na rozwalkowane ciasto wylozyc powidla sliwkowe a na powidla porzeczki.Z ciasta brazowego oderwac maly kawalek,reszte zetrzec na tarce(duze oczka) i rownomiernie posypac nim warstwe owocowa. Bialka ubic z niewielka iloscia cukru(u mnie 3 lyzki) i delikatnie rozlozyc na warstwie brazowej.Na koncu zetrzec trzecia czesc ciasta razem z resztka ciasta brazowego i posypac wierzch z bialkami.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Piec przez ok.50 min.Smacznego:)

Składniki

  • 3 szklanki maki razowej orkiszowej 1 margaryna Kasia(250 gr)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duze jajka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 lyzki kakao
  • olejek waniliowy(2-3 kropelki
  • 1-2 lyzki gestego jogurtu
  • 1 sloiczek powidel sliwkowych(u mnie 400 ml)
  • 1 szklanka czarnej porzeczki(moze byc ze sloiczka)

Podobne przepisy do Śliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe