Kotleciki drobiowe – paprykowe

Reklama

Opis przygotowania

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i skrapiamy sosem sojowym, mieszamy. Paprykę także kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z porem i zieleniną. Dodajemy jajko, mąkę i mieszamy masę dokładnie – ew. można dodać troszkę więcej mąki kartoflanej albo 1 łyżkę pszennej. Masę doprawiamy pieprzem i solą pamiętając, że sos sojowy jest słony. Masę kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do zrumienienia z obu stron. Przewracamy ostrożnie łopatką dopiero wtedy gdy spód dobrze się przyrumieni. Na koniec dobrze jest przykryć patelnię i na malutkim ogniu jeszcze chwilę poddusić kotleciki. Podajemy z warzywami i jogurtem naturalnym, ziemniakami albo z pieczywem. Dobre są też na zimno, włożone w bułkę, z dodatkiem sałaty…

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1 duże jajko
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (może troszkę więcej)
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanego pora
  • 2 łyżki pokrojonej zieleniny - natki pietruszki, szczypiorku, koperku...
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Kotleciki drobiowe – paprykowe