Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i skrapiamy sosem sojowym, mieszamy. Paprykę także kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z porem i zieleniną. Dodajemy jajko, mąkę i mieszamy masę dokładnie – ew. można dodać troszkę więcej mąki kartoflanej albo 1 łyżkę pszennej. Masę doprawiamy pieprzem i solą pamiętając, że sos sojowy jest słony. Masę kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do zrumienienia z obu stron. Przewracamy ostrożnie łopatką dopiero wtedy gdy spód dobrze się przyrumieni. Na koniec dobrze jest przykryć patelnię i na malutkim ogniu jeszcze chwilę poddusić kotleciki. Podajemy z warzywami i jogurtem naturalnym, ziemniakami albo z pieczywem. Dobre są też na zimno, włożone w bułkę, z dodatkiem sałaty…