Kotlety mielone z żółtym serem i sosem tatarskim

Reklama

Opis przygotowania

Mięso mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką, dodajemy pietruszkę, solimy, pieprzymy i łączymy z bułką tartą. Formujemy kotlety (takie raczej większe), w środek każdego wkładamy plasterek żółtego sera (ważne żeby dobrze „zlepić” brzegi by ser nie wystawał). Obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenie układamy na kotletach po plasterku żółtego sera i smażymy pod przykrywką aż ser się rozpuści. Podajemy wykładając na roztopiony ser łyżeczkę sosu tatarskiego. Taką wersję kotletów podaję z surówką z papryki, cebuli i ogórka w delikatnej, lekko słodkawej octowej zalewie.

Smacznego!

Składniki

  • 250 g. mięsa mielonego1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 10 plasterków żółtego sera
  • sos tatarski
  • sól, pieprz, olej

Podobne przepisy do Kotlety mielone z żółtym serem i sosem tatarskim