Krem brokułowy

Reklama

Opis przygotowania

wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie. Odłożyć po kilka różyczek kalafiora i brokuła oraz jedną marchewkę pokrojoną w kostkę do dekoracji.
Pozostałe warzywa zmiksować blenderem.
Z bulionu odlać niepełną szklankę i roztrzepać w nim obie mąki i śmietanę. Pozostały bulion zagotować i dodać do niego zmiksowane warzywa. Doprawić do smaku i pod koniec gotowania wlać mieszankę mączno-śmietanową.

Składniki

  • ok. 1,5 litra bulionu drobiowego1 spory brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • kawałek korzenia selera
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, kucharek do smaku

Podobne przepisy do Krem brokułowy