Krem Karmelowy z wanilią i truskawkami

Reklama

Opis przygotowania

Z trzech łyżek wody i 100 gramów cukru robimy karmel i wlewamy na dno foremek w których będziemy gotować krem. Zagotowujemy mleko z ziarenkami wanilii, które uprzednio zdjęliśmy nożem ze środka laski. Ucieramy jajka i żółtka i mieszając dodajemy zagotowane mleko. Do foremek z karmelem wlewamy przestudzoną masę. Pieczemy w wodnej kąpieli około 1 godziny w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Doprowadzamy do tego żeby masa była sprężysta. Podajemy z truskawkami z których możemy ułożyć piękny wzór.

Składniki

  • 1 litr mleka 3,2%500 g cukru
  • 10 jajek
  • 5 żółtek
  • laska wanilii
  • 0,5 kg truskawek

Podobne przepisy do Krem Karmelowy z wanilią i truskawkami