Farszynki

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę i zagnieść z resztą składników jak ciasto na kopytka.
Ser rozetrzeć w misce i połączyć z drobniutko posiekaną lub przekręconą na grubych oczkach wędliną, podsmażoną cebulką. Doprawić pieprzem do smaku i ewentualnie solą (pamiętajmy że wędlina i ser są już doprawiane, więc bardzo ostrożnie z przyprawami). Ciasto dzielimy na porcje i nadziewamy farszem, gotujemy w osolonej wodzie do 5 min od wypłynięcia, ale dobrze jest sprawdzić na jednym czy są gotowe. Podajemy z podsmażoną cebulką i wyrazistą surówką, moim domownikom smakuje z okraską z boczku i kiszonym ogórkiem.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • Farsz:
  • 20 dag nie wędzonej wędliny
  • 20 dag serka topionego o smaku śmietankowym
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 niewielkiej cebulki
  • pieprz
  • ewentualnie sól

Podobne przepisy do Farszynki