Krewetki w cieście piwnym

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto
Do pojemnika wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wsypujemy przyprawy. Masę rozrabiamy i na końcu dodajemy piwo. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę bez grudek. Ważne jest, żeby ciasto było gęste i nie spływało z naszych krewetek.

Krewetki:
Krewetki (mrożone) odmrozić, przemyć wodą, odsączyć i obtoczyć w zwykłej mące. Następnie wrzucamy je do naszego wyrobionego ciasta.
Smażyć na głębokim oleju przez 5-10 min, aż nasze krewetki ładnie się zarumienią.

Podawać z sosami, np czosnkowy lub majonezowo-ketchupowym.

Składniki

  • Składniki (na ok 10 krewetek)szklanka mąki
  • jajko
  • dwie szczypty czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki pieprzu białego mielonego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • dwie szczypty vegety
  • piwo (ja użyłem Trixx'a z biedronki)
  • krewetki (np Black Tiger również z biedronki)

Podobne przepisy do Krewetki w cieście piwnym