Królik w białym winie z oliwkami

Reklama

Opis przygotowania

Królika czystego dzielimy na małe części, sypiemy Vegetą i pieprzem, obtoczyć w mące, na patelni rozgrzać oliwę i rumienimy królika. Odstawiamy. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy cebulę obraną i pokrojoną w pół krążki, szklimy, dodajemy czosnek obrany i pokrojony w plasterki, boczek pokrojony w drobną kostkę, marchewkę obrana i pokrojona w słupki. Całość lekko podsmażamy dodajemy zrumienionego królika i zalewamy rosołem, winem białym. Dodajemy pieprz w ziarnkach, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy około 40 min. 15 min przed końcem duszenia dodajemy oliwki odsączone z zalewy. Można sos zagęścić mąką. Podajemy z ryżem na sypko lub z ziemniakami z wody.

Składniki

  • 1 kg królik (czysty)200g boczek wędzony
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 l rosołu lub kostka rosołowa
  • 5 łyżek wino białe wytrawne
  • 10 oliwek z pestkami w sosie własnym
  • Vegeta, pieprz w ziarenkach, majeranek, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie
  • mąka
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Królik w białym winie z oliwkami