Krówka

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku, obie mąki z proszkiem i proszek cappuchinowy.

Ciasto Ciemne:
Ciasto ciemne ubijamy tak samo jak ciasto jasne, tylko zamiast cappuchino dodajemy kakao.

Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach ok. 26×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać do niej łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto tak aby powstał" łaciaty" blat.
Blaszkę wstawić do piekarnika o temp. 190 st.C. i piec około 40 minut.
Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki i żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się wlać powoli mieszankę mączną i ciągle mieszając ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z margaryną.

Sposób przełożenia:
pierwsza część ciasta>>3/4 masy>>druga część ciasta>>pozostała część masy>>dowolnie udekorować.

Składniki

  • Ciasto jasne:3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku cappuchino
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Ciasto ciemne:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny

Podobne przepisy do Krówka