Lasagne z kaszą jęczmienną

Reklama

Opis przygotowania

Mięso dokładnie myjemy i mielimy razem z warzywami oraz natką. Doprawiamy, dodajemy kaszę, jajko i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Warzywa kroimy drobno i przesmażamy na oleju. W garnku mieszamy z wodą koncentrat, przesmażone warzywa i przyprawy, zagotowujemy. Smak jest tak naprawdę kierowany indywidualnym gustem kulinarnym kucharza,więc nie krępujmy się go zmieniać. Brytfankę smarujemy oliwą, następnie na przemian układamy warstwy w następującej kolejności: sos, mięso, płaty makaronu(nie powinny dotykać ścianek naczynia), ostatnią warstwę powinien stanowić makaron pokryty sosem. Całość posypujemy sporą warstwą sera, przykrywamy brytfankę i zapiekamy ok. 30 minut w najwyższej temperaturze. Upieczoną lasagne pozostawiamy pod przykryciem w piekarniku przez ok. 5 minut, aby wszystkie płaty makaronu zdążyły napęcznieć. Życzę smacznego.

Składniki

  • Składniki masy: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej drobnejkawałek ok. 60 dag chudego boczku bez żeberek z solanki
  • 1 chuda strzałka ok. 0,5 kg z solanki
  • wegeta ok. 1 kopiastej łyżki
  • przyprawa do mięs Knorr
  • pieprz czarny
  • 1 jajko
  • 5 marchewek
  • #duża garść natki pietruszki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Sos pomidorowy: 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 0,5 pomidora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1,5-2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • kilka kropel magii
  • szczypta chilii w proszku
  • 1 łyżeczka wegety
  • szczypta pieprzu czarnego i ziołowego
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk
  • Dodatkowo: gotowe płaty lasagne
  • oliwa do wysmarowania brytfanki
  • ser żółty

Podobne przepisy do Lasagne z kaszą jęczmienną