Tort ptysiowy

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, schłodzić przez 30 minut, następnie wylepić dno tortownicy. Piec około 20 minut w 200*. Przygotować ciasto ptysiowe; wodę, masło i szczyptę soli zagotowujemy, w kubku powinniśmy mieć już przygotowaną mąkę, wsypujemy ją jednym ruchem do garnka i energicznie mieszamy. W powstałe ciasto, gdy już odstanie od ścianek dodajemy jajka cały czas mieszając. Ciepłą masę nakładamy do szprycy i robimy nią koło o średnicy tortownicy, oraz kilka małych ptysi do dekoracji. Pieczemy w temp. 200* przez 20 minut, w czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, inaczej ptysie opadną. Małe, natychmiast po upieczeniu kroimy na pół. Gotujemy budyń z cukrem,do gorącego budyniu za pomocą mieszadełka energicznie wprowadzamy żółtka. Kruchy spód smarujemy gorącą masą budyniową i przyklejamy koło ptysiowe tworząc boki naszego tortu, nadziewamy małe ptysie kremem, resztą masy wypełniamy środek ciasta. Całość dekorujemy owocami i ptysiami, obficie pudrujemy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego.

Składniki

  • Ciasto kruche:8 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • sól
  • Ciasto ptysiowe:
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 jaja
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • Dekoracja:
  • cukier puder, owoce

Podobne przepisy do Tort ptysiowy