Leczo

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę pokroić na plasterki, cebule w półplastry, paprykę w małe kawałki a pieczarki na ćwiartki. Cukinie kroić w półplastry, razem ze skórką. Wszystkie składniki podsmażyć na oleju. Ja smażę partiami. Wszystko włożyć do garnka, wsypać przyprawy, przecier pomidorowy rozmieszać z ok. 0,5 l wody i dolać do warzyw. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut co pewien czas mieszając. Jeżeli ktoś lubi gęściejsze potrawy można dodać do przecieru pomidorowego i wody łyżkę mąki pszennej i z tym gotować.

Składniki

  • 3 pętka (duże) kiełbasy wiejskiej 3 papryki czerwone
  • 3 małe cukinie
  • 4 cebule
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz czarny mielony,
  • sól
  • oregano (duża szczypta)
  • czosnek granulowany
  • kminek mielony (pół łyżeczki)
  • rozmaryn (pół łyżeczki)
  • liść laurowy
  • mały przecier pomidorowy (lub dwie puszki pomidorów bez skórki zmiksowanych)
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Leczo