Leczo

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa umyć.Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę
pokroić na małe kawałki,włożyć do garnka podlać
niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu
pod przykryciem (ważne jest aby warzywa puściły
sok i dusiły się we własnym soku ,a nie w wodzie).
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obrać ze skórek,
pokroić dowolnie.Obraną cebulę pokroić w półtalarki,jedną pokrojoną cebulę dodać do
papryki,po ok. 25 minutach dodać do garnka z cebulą i papryką pokrojone pomidory,dalej dusić.
Na rozgrzaną patelnię włożyć 15 dkg wędzonego
boczku dodać łyżkę smalcu,na rozgrzanym tłuszczu
zeszklić pozostałą cebulę.Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę.Przykryć pokrywką smażyć 15 minut.Po tym czasie wyłożyć na patelnię uduszone
warzywa,wymieszać,dodać sól,łyżeczkę papryki słodkiej,papryki ostrej,pieprzu czarnego.Wymieszać
dusić bez przykrycia jeszcze ok.15-20 minut celem
odparowania nadmiaru sosu.Podawać z białym pieczywem.
Można podać również wino czerwone wytrawne
np. EGRI BIKAWER

Składniki

  • 3 papryki (dwie czerwone,jedna żółta)4 pomidory malinowe
  • 4 cebule cukrowe
  • 15 dkg dobrze wędzonego boczku
  • 35 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • sól

Podobne przepisy do Leczo