Leczo z cukini

Reklama

Opis przygotowania

Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w grubą kostkę. Paprykę, marchewkę, cebulę i kiełbasę w mniejszą kostkę. Na rozgrzany olej do garnka wrzucamy cebulę, po zeszkleniu dodajemy łyżkę vegety i mieszamy. Następnie wrzucamy kiełbasę. Po chwili resztę składników tj. marchewkę, paprykę i cukinię. Po około pół godziny, gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy do smaku i gotowe.

Dla urozmaicenia smaku do lecza można dodać kilka ząbków czosnku a pod koniec gotowania posiekany koperek.

Mój obowiązkowy dodatek do lecza to chlebek posmarowany grubą warstwą masła! pychota!

Składniki

  • 1 duża cukinia3 papryki (mogą być kolorowe, ja miałam czerwoną i zieloną)
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • pętko wiejskiej kiełbasy
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki (lub 4-5 pomidorów sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka ostra
  • tabasco
  • vegeta

Podobne przepisy do Leczo z cukini