Kurczaka dzielimy na porcje, nacieramy sokiem z cytryny, zmielonym jałowcem, majerankiem, przyprawą do drobiu dodajemy do niego ziele angielskie i połamane liście laurowe, zostawiamy na 24 godz.
Olej podgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso na bardzo rumiany kolor, przekładamy do naczynia w którym będziemy je dusić, zalewamy bulionem i marynatą z kurczaka, dodajemy podsmażoną cebulkę, lubczyk i jałowiec w ziarnach. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z garnka a sos przecieramy, do gładkiego sosu dolewamy wino i łyżkę mąki rozrobioną w małej ilości wody, dokładamy mięso i dusimy razem jeszcze około 10 min,przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.
Nie piszę nigdy o myciu mięsa bo wydaje mi się to oczywiste i nawet początkujący kucharz powinien o tym wiedzieć, ale mogę się mylić.