Kurczak na dziko

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka dzielimy na porcje, nacieramy sokiem z cytryny, zmielonym jałowcem, majerankiem, przyprawą do drobiu dodajemy do niego ziele angielskie i połamane liście laurowe, zostawiamy na 24 godz.
Olej podgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso na bardzo rumiany kolor, przekładamy do naczynia w którym będziemy je dusić, zalewamy bulionem i marynatą z kurczaka, dodajemy podsmażoną cebulkę, lubczyk i jałowiec w ziarnach. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z garnka a sos przecieramy, do gładkiego sosu dolewamy wino i łyżkę mąki rozrobioną w małej ilości wody, dokładamy mięso i dusimy razem jeszcze około 10 min,przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.
Nie piszę nigdy o myciu mięsa bo wydaje mi się to oczywiste i nawet początkujący kucharz powinien o tym wiedzieć, ale mogę się mylić.

Składniki

  • Duży kurczak1 cytryna
  • 1 łyżka mielonego jałowca
  • garść świeżego majeranku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • dodatkowo
  • 1 szklanka bulionu lub bulionetka
  • 1 szklanka wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki posiekanego lubczyka
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Kurczak na dziko