Lody kawowe

Reklama

Opis przygotowania

Jajka umyć i sparzyć gorącą wodą. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, białka ubić z solą na sztywną pianę. Śmietanę ubić aż będzie sztywna, pod koniec dodać kawę. Wszystkie trzy masy delikatnie, ale dokładnie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanych pojemników – z tej ilości składników wyszło mi ok. 1,75 l masy do zamrożenia. Pojemniki wstawić do zamrażarki na kilka godzin – czas zależy od wielkości pojemników i ustawienia mocy zamrażarki. Dobrze jest zmiksować ponownie masę albo przemieszać co jakiś czas (co 1-2 godziny) w trakcie mrożenia.

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki,4 świeże jajka kurze,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, drobnej
  • 1 szczypta soli

Podobne przepisy do Lody kawowe