Lody orzechowe

Reklama

Opis przygotowania

Jajka umyć i sparzyć gorącą wodą. Wybić do miski, ubijać z cukrem aż jego drobinki będą niewyczuwalne a masa prawie biała. Śmietanę ubić aż będzie sztywna. Obie masy delikatnie, ale dokładnie wymieszać, dodać pokruszone orzechy i syrop, ponownie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanych pojemników – z tej ilości składników wyszło mi ok. 1,75 l masy do zamrożenia. Pojemniki wstawić do zamrażarki na kilka godzin – czas zależy od wielkości pojemników i ustawienia mocy zamrażarki. Podawać posypane orzechami i ew. polane sosem karmelowym…

Składniki

  • 1/2 l śmietany kremówki,4 jajka świeże,
  • 3/4 szkl. drobnego cukru,
  • 2 łyżki syropu amaretto,
  • 10-15 dkg orzechów włoskich łuskanych

Podobne przepisy do Lody orzechowe