Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową

Reklama

Opis przygotowania

– Na patelni z 2 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem i cebulą, podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową tak długo aby była miękka – nie trwa to dłużej niż do 15 minut.
– Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączamy.
– Gdy mięso już miękkie, wlewamy na patelnię całą puszkę pomidorów pelati w całości, lekko je rozdrabniając łyżką bądź widelcem. Czekam kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy fasolę, natkę posiekaną pietruszki, oregano i sól oraz pieprz.
– Makaron wrzucamy do sosu i lekko mieszamy. Podajemy w ciepłych talerzach lub miseczkach.
Bon appetito!

Składniki

  • 300 g makaronu fusilli rigati (makaron w kształcie sprężynek)400 g pomidorów w całości pelati (w puszce)
  • 150 g szynki wieprzowej
  • 200 g fasoli cannellini (w puszce)
  • 100 g fasoli czerwonej (w puszce)
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki oregano
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową