Makowiec fantazja

Reklama

Opis przygotowania

W małej misce drożdże roztarłam z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Wsypałam 20 g mąki i delikatnie wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utarłam z cukrem.
Do gotowego rozczynu dodałam utarte żółtka, jajko, resztę mąki i starannie wyrobiłam ciasto, na koniec dodałam roztopioną margarynę, cukier waniliowy i ponownie wyrobiłam. Ciasto przykryłam ściereczką kuchenną i odstawiłam do wyrośnięcia.
Mak opłukałam w wodzie, przerzedziłam przez sito. W małej misce mak zalałam wrzącą wodą na około 5 minut. Następnie przelałam do małego garnuszka i gotowałam 15 minut. Mak odcedziłam na gęstym sicie, odcisnęłam i zmieliłam 3 razy w maszynce.
Margarynę rozpuściłam w rondlu, włożyłam gotowy mak, dodałam cukier miód, opłukane rodzynki, sparzone i posiekane orzechy laskowe, zmielone orzechy włoskie, skórkę cytryny, cukier waniliowy, masę smażyłam 10 minut, ciągle mieszając na wolnym ogniu. Do ostudzonej lekko masy dodałam ubitą pianę i wymieszałam kilka razy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam rozkłóconym białkiem. Rozsmarowałam nadzienie z maku, pozostawiając czyste brzegi o szerokości 1 cm. Ciasto zwinęłam w rulon, włożyłam do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarowałam rozmąconym żółtkiem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 C.

Aby przygotować lukier do małego garnuszka wsypałam cukier i wlałam sok z połówki cytryny. Na wolnym ogniu mieszałam do powstania gęstej masy, którą posmarowałam ostudzony makowiec i posypałam posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczy

Składniki

  • składniki na ciasto:100 g mąki tortowej
  • 25 g margaryny
  • 10 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • składniki na masę:
  • 100 g maku
  • 2 białka
  • 50 g cukru
  • 20 g margaryny
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 skórka od cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • tłuszcz i mąką do foremki
  • na lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Podobne przepisy do Makowiec fantazja