Mannowiec

Reklama

Opis przygotowania

1. Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Każdą piec ok. 15 min w temp. 170 st.

2. Mleko zagotować, wsypać kaszkę, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać kaszkę.

3. Na 1 ciasto wyłożyć krem, położyć 2 ciasto, rozsmarować dżem, położyć 3 blat ciasta. Przykryć folia aluminiową i odstawić na 1 dzień. Polać polewą.

Składniki

  • CIASTO: 2i1/2 szkl. mąki,
  • niepełna szkl. cukru pudru,
  • łyżeczka miodu,
  • 1/5 kost. margaryny,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki śmietany.
  • KREM:
  • 2 i 1/2 szkl. mleka,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • kost. margaryny,
  • szkl. cukru pudru,
  • cukier waniliowy.
  • DODATKOWO:
  • słoik dżemu,
  • polewa czekoladowa.

Podobne przepisy do Mannowiec