Marchewka z groszkiem

Reklama

Opis przygotowania

Marchewkę umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, dodać marchew, oprószyć cukrem (ok. 0,5 łyżeczki), podlać 1/3 szkl. wody i dusić na malutkim ogniu aż będzie prawie miękka czyli ok. 5-10 min. (zależy od wielkości kawałków/kostek). Następnie dosypać groszek i dusić aż zmięknie, 3-5 min.. Posolić do smaku dopiero gdy groszek będzie miękki. Całość oprószyć mąką kukurydzianą, ew. dolać 3-4 łyżki wody i zagotować mieszając. Podawać w/g uznania jako jarzynkę do obiadu albo kolacji.

Składniki

  • 4 dość duże marchewki20 dkg groszku mrożonego albo świeżego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • do smaku: sól, cukier

Podobne przepisy do Marchewka z groszkiem