Marynowane kurki

Reklama

Opis przygotowania

Kurki czyścimy i myjemy dokładnie z nadmiaru piasku. Obgotowywujemy w wodzie (około 10 min) z łyżeczką soli, Dokładnie odcedzamy. Osobno przygotowujemy zalewę woda, cukier, sol, ziarna, liście, pieprz cebula w piórkach gotujemy całość ok 15 min. W tym czasie obgotowane kurki układamy w słoiczkach razem z pokrojona marchewką. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki 15 min od zagotowania się wody.

Składniki

  • 800g kurekmarchewka
  • cebula
  • Zalewa z:
  • litr wody
  • 250ml. octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • łyżeczka ziaren gorczycy

Podobne przepisy do Marynowane kurki