Mięsna briam

Reklama

Opis przygotowania

Mięsa mielonego, jajka, bułki tartej, soli i mini kosteczki Knorr pieprz kolorowy ulepić małe kuleczki mięsne i usmażyć na rumiano na patelni. Podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, gdy będzie już przeszklona dodać pokrojony w plasterkach czosnek. Dodać pokrojonego pomidora, pomidory z puszki i wszystkie przyprawy (oregano, kosteczki knorr, pieprz, sól) . W naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą ułożyć warstwami ziemniaki w plasterkach, cukinie, paprykę, trochę kuleczek, kawałki fety i każda warstwę polać sosem cebulowo-pomidorowym, posypując jeszcze odrobiną oregano. Przykryć i zapiekać w piekarniku na ok. 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć zamieszać zapiekankę, dodać pozostałe kulki mielonego, resztę fety i kawałki mozzarelli. posypać oregano. Zamieszać i zapiekać pozostałe 20 minut. Tradycyjne briam to są same warzywa ale ja zrobiłam z mięsem żeby nakarmić mojego męża mięsożerce.

Składniki

  • 1-2 cukinia4 ziemniaki
  • kulka mozzarella
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 pomidory z puszki lub koncentrat
  • 1/2 papryka czerwona świeża .
  • 2 cebula.
  • 3 ząbki czosnek
  • 1/3 opakowania feta.
  • bułka tarta.
  • jajko
  • 500g mięso mielone wołowe.
  • natka pietruszki
  • oregano
  • pieprz czarny mielony
  • sól,.
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Mięsna briam