Drożdże rozpuścić w szklance letniej wody. Mąkę przesiać, formując kopczyk z wgłębieniem. W środek wlać rozczyn, zarobić i lekko zagnieść. Sól rozpuścić w 1/3 szkl. letniej wody, dodać do ciasta razem z oliwą. Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Uformować okrągłe pizze, ułożyć na blasze wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min 1h w ciepłe miejsce. Kamili wyszły 2 porcje.
Każdą porcje wyrośniętego ciasta uformować w pizze i ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą.
Gotową mieszankę owoców morza usmażyć na łyżce oliwy z oliwek przez ok 5 minut. Odstawić.
Z połączenia passaty (ale może być przecier czy keczup) i ziół: oregano, bazylia, pieprz zrobiła sos i posmarowała pizze. Na to wyłożyła usmażona mieszankę frutti di mare, starła na tarce pieczarki, dała pokrojone w plasterki pomidory, posypała oregano i serem żółtyn. i do piekarnika na 200st na jakieś 15-20 minut. Pizze wyszły duże, na cienkim cieście bardzo smaczne.