Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym

Reklama

Opis przygotowania

Śledzie opłukać. Włożyć do naczynia, zalać wodą z octem. Odstawić na 3 godziny. Czosnek przecisnac przez praskę. Dodać odrobine soli i pieprzu, wymieszać. Wymieszać majonez, jogurt, sok z cytryny. Dodac mase czosnkowa, wymieszać. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę rownież. Śledzie osuszyć. ułożyć na półmisku (można pokroic w dzwonka) na nie ogorki i cebule, zalać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na noc

Składniki

  • 250 g filetów solonych (matiasy)3 ząbków czosnku
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 ogórki małosolne
  • 5 ml octu 10%
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 cebule
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • cukier do smaku

Podobne przepisy do Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym