Zapiekane tortille z chilli con care

Reklama

Opis przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule drobno posiekane, dodajemy czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy mięso, mieszając smażymy. Dodajemy pomidory z zalewą i passate. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą oraz pieprzem oraz 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej. Smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy kukurydzę i chwilę razem smażymy. Można użyć gotowej salsy i dodać do sosu. Ser żółty ścieramy na tarte. Na placki tortilli nakładamy część farszu, posypujemy serem, zwijamy w rulon i układamy w formie do zapiekania którą wcześniej jest wysmarowana oliwą. Posypujemy gotowe rulony serem żółtym i odrobina sosu i zapiekamy w piekarniku na 180st. przez ok 8-10 minut. Podajemy najlepiej z meksykańskim piwem:)

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek.placki tortilla.
  • puszka kukurydzy.
  • 4 łyżki passaty pomidorowej.
  • czerwona papryka.
  • puszka pokrojonych pomidorów.
  • 1 łyżeczka oregano.
  • 1 łyżeczka przyprawa kmin rzymski (kumin) w proszku.
  • 1 łyżeczka chilli.
  • 2 cebule.
  • 2 ząbki czosnku.
  • 500 g mielonej wołowiny.
  • ser zółty .

Podobne przepisy do Zapiekane tortille z chilli con care