Moje śledzie

Reklama

Opis przygotowania

Śledzie oczyścić, wyjąć kręgosłup i ości i wymoczyć (trudno podać czas, bo śledzie solone są w różny sposób). Ostatnie pół godziny moczyć w mleku. Cebulę
pokroić w piórka, lekko rozetrzeć palcami z solą
i cukrem. Śledzie opłukać i osuszyć.Pokroić w 2-3 cm kawałki. Obficie skropić sokiem z cytryny. W słoiku układać warstwami cebulę, śledzia i cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki. Każdą warstwę posypać mielonym kolorowym pieprzem. Ostatnią warstwą ma być cebula. Całość zalać olejem. Odstawić na 2-3 dni. SMACZNEGO!

Składniki

  • 2 śledzie całe,2 cebule czerwone,
  • pieprz mielony kolorowy,
  • sok z 2 cytryn,sól, cukier, olej z pestek winogron
  • mleko

Podobne przepisy do Moje śledzie