Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem

Reklama

Opis przygotowania

Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojowa. Masło całkowicie rozpuścić, przestudzić. Jaja rozklocić. Pół szklanki mleka lekko podgrzać (np. na 30 sekund) i rozpuścić w nim 3 łyżki kawy. Dobrze rozgrzać piekarnik, do 200 stopni. Suche składniki dokładnie wymieszać. W osobnej misce, połączyć wszystkie mokre składniki i dobrze wymieszać. Połączyć składniki płynne z suchymi, krotko wymieszać. Foremki wyłożyć papilotkami, lub wysmarować tłuszczem i posypać maka. Nakładać ciasto do foremek, na 3/4 wysokości, w każdy środek babeczki, wcisnąć po jednym daktylu. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach. Wykałaczką sprawdzić, czy muffinki się upiekły. Po upieczeniu wszystkich muffinek (wyszły mi 24 sztuki) przygotować lukier. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, po czym dodajemy olejek rumowy, szklankę cukru i energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy muffinki i czekamy do zastygnięcia. Smacznego!

Składniki

  • Składniki suche: 3 szklanki maki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru (lekko kopiasta),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe,
  • 3 łyżki kawy instant (rozpuszczalnej)
  • Składniki mokre:
  • 3/4 kostki masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 małe jaja,
  • kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego. 24 suszone daktyle,
  • Lukier:
  • 1 łyżka kawy instant,
  • 2-3 łyżki gorącej wody,
  • szklanka cukru pudru,
  • kropla aromatu rumowego.
  • Papilotki lub tłuszcz i maka do foremek

Podobne przepisy do Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem