CIASTO BIAŁE
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
CIASTO ŻÓŁTE
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA
Z tych dwóch ciast robimy szachownicę. Do formy kładziemy, na przemian, po łyżce ciasta białego i żółtego. Po upieczeniu, w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min. przekroić na dwa placki.
SER
Tłuszcz, cukier żółtka utrzeć. Dodać ser, mąkę i wymieszać. Wyłożyć na formę i piec w tempo. 180 stopni przez 50-60 min.
MASA BUDYNIOWA
Przygotować budyń według przepisu i przestudzić. Margarynę utrzeć.Dodać stopniowo, wystudzony budyń, ucierając.
PRZEŁOŻENIE PLACKA
ciasto białe – masa budyniowa – ser – masa budyniowa – ciasto żółte