Z wkładka serową

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO BIAŁE
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
CIASTO ŻÓŁTE
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA
Z tych dwóch ciast robimy szachownicę. Do formy kładziemy, na przemian, po łyżce ciasta białego i żółtego. Po upieczeniu, w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min. przekroić na dwa placki.
SER
Tłuszcz, cukier żółtka utrzeć. Dodać ser, mąkę i wymieszać. Wyłożyć na formę i piec w tempo. 180 stopni przez 50-60 min.
MASA BUDYNIOWA
Przygotować budyń według przepisu i przestudzić. Margarynę utrzeć.Dodać stopniowo, wystudzony budyń, ucierając.
PRZEŁOŻENIE PLACKA
ciasto białe – masa budyniowa – ser – masa budyniowa – ciasto żółte

Składniki

  • ciasto białe7 białek
  • 20 dag. cukru zwykłego
  • 10 dag. mąki ziemniaczanej
  • 5 dag. mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • ciasto żółte
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ser
  • 7 żółtek
  • 30 dag. cukru pudru
  • 154 dag. tłuszczu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 dag. sera
  • masa budyniowa
  • 1 kostka margaryny
  • 2 budynie jasne
  • 1/2 l. mleka

Podobne przepisy do Z wkładka serową