Domowe kebaby z grilla

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki godzinę. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Bierzemy garść farszu i oblepiamy równo patyczek formując zgrabny kebab. Smażymy na grillu, najpierw na wyższej półce, potem obniżamy na chwilę ruszt i pozwalamy kebabom mocniej się przysmażyć. Można tez usmażyć na patelni w swojej kuchni.
Podałam z grillowanym oscypkiem i sosem a’la duńskim.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wołowegojajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz kolorowy mielony
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1/2 pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • (można użyć przyprawy do gyrosa/kebaba)
  • patyczki do szaszłyków

Podobne przepisy do Domowe kebaby z grilla