Smażona kapusta na czerwono

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę umyć i poszatkować lub pokroić. Na patelni rozgrzać olej włożyć kapustę, podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, podlać wodą lub bulionem dusić razem, doprawić do smaku sola, pieprzem, ziarenkami, paprykami. Kiedy kapusta jest już miękka dodać do niej przecier pomidorowy i koperek. Wymieszać, chwilę poddusić razem. Kapusta ma mieć zdecydowany smak.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty2 cebule
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • ząbek czosnku w plasterkach
  • ziele angielskie 2 ziarenka
  • ewentualnie ziarenka smaku
  • trochę wody lub bulionu do podlania
  • oliwa
  • posiekany koperek

Podobne przepisy do Smażona kapusta na czerwono