Muffinki z żurawiną

Reklama

Opis przygotowania

Mąki mieszamy w jednym naczyniu dodając cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy roztopione, przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajo i sok z cytryny. Zawartość obu misek łączymy, ale mieszamy krótko – tylko do lekkiego połączenia składników bo zbyt długie wyrabianie powoduje, że babeczki słabiej rosną! Porcje ciasta nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy ok.15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – przed wyjęciem sprawdziłam jedną patyczkiem czy są upieczone. Jeszcze ciepłe posmarowałam z wierzchu lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny, i posypałam posiekaną żurawiną. Wyszło mi 16 muffinek i zniknęły błyskawicznie!

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej (do odmierzania składników używam szklanki o poj. 250ml)1 i 1/4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/2 - 2/3 szkl. cukru kryształu, ale drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • czubata szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szkl. maślanki albo kefiru
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • przybranie:
  • 6-8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • posiekana żurawina lub rodzynki

Podobne przepisy do Muffinki z żurawiną