Zupa jarzynowa z mlekiem

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa oczyścić, obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, marchewkę w talarki (u mnie jak zwykle kwiatki) selera w drobną kosteczkę, pora w ćwierć plasterki, kapustę w grube paski. W garnku rozpuścić masło, wrzucić warzywa (bez kapusty), podsmażyć chwilkę mieszając. Dodać kminek i paprykę, wlać wodę i dusić na niedużym ogniu ok. 5-8 min.. Następnie dodać kapustę, sos sojowy i kilka kropli sosu chili (więcej lub mniej w/g własnego gustu), dusić następne 3-5 min. aby kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dolać mleko i ew. doprawić solą i sosem chili. Przed podaniem odstawić na 10 min. aby zupa "dojrzała". Podawać posypaną obficie natką albo szczypiorkiem.

Składniki

  • 1 marchewka3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • kawałeczek korzenia selera (wielkości małego jajka)
  • kawałek pora ok. 10 cm
  • 1/4 niedużej główki kapusty włoskiej
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 szkl. wody
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sos chili ostry
  • 1/3 łyżeczki ziarenek kminku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • do smaku: sól
  • do posypania: posiekana natka pietruszki, szczypiorek

Podobne przepisy do Zupa jarzynowa z mlekiem