Kapuśniak na baraninie

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlewamy wodę ja dałam ok 4 szklanek (szklanka 0,33l) wkładamy mięso pokrojone na kawałki dodajemy przyprawy i gotujemy. Baranina jest twardym mięsem gotowałam ok 1 godz. 30 min. Po tym czasie dodajemy warzywa umyte obrane w całości, obrane ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Gotujemy ok 15 min, w tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebule obrana i pokrojona w paski lekko rumienimy, dodajemy paprykę i szybko mieszamy aby się nie przypaliła, dodajemy kapustę odciśnięta (ja płukałam)i pokrojona, mieszamy lekko podsmażamy zalewamy wywarem z zupy i dusimy ok 15 min. Jak ziemniaki w zupie będą już lekko miękkie dodajemy kapustę i lekko mieszamy. Odstawiamy kapuśniak jest lepszy po kilku godzinach jak smaki się "przegryza".

Składniki

  • ok. 400G baraniny bez kości (udziec)warzywa na zupę
  • kapusta kiszona (w zależności od upodobań każdego ja dałam dwie większe kulki)
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka plaska papryki mielonej czerwonej słodkiej
  • ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, listek laurowy
  • vegeta
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Podobne przepisy do Kapuśniak na baraninie