Do garnka wlewamy wodę ja dałam ok 4 szklanek (szklanka 0,33l) wkładamy mięso pokrojone na kawałki dodajemy przyprawy i gotujemy. Baranina jest twardym mięsem gotowałam ok 1 godz. 30 min. Po tym czasie dodajemy warzywa umyte obrane w całości, obrane ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Gotujemy ok 15 min, w tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebule obrana i pokrojona w paski lekko rumienimy, dodajemy paprykę i szybko mieszamy aby się nie przypaliła, dodajemy kapustę odciśnięta (ja płukałam)i pokrojona, mieszamy lekko podsmażamy zalewamy wywarem z zupy i dusimy ok 15 min. Jak ziemniaki w zupie będą już lekko miękkie dodajemy kapustę i lekko mieszamy. Odstawiamy kapuśniak jest lepszy po kilku godzinach jak smaki się "przegryza".