Pasztet drobiowy z żurawiną

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka dokładnie umyć, pokroić na kilka mniejszych części, włożyć do garnka. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą tak aby prawie przykryła składniki, gotować na małym ogniu do miękkości – aż mięso będzie odchodziło od kości. Zostawić w wywarze do wystudzenia. Boczek pokroić w dużą kostkę, zrumienić na suchej patelni, podlać kilkoma łyżkami wody i udusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę i dusić razem 10 min., ostudzić. Kurczaka i warzywa odcedzić – wywar możemy zużyć na zupę. Mięso i skórę z kurczaka dokładnie obrać od kości i zmielić dodając boczek, wątróbkę, część warzyw gotowanych (1 marchewkę, po kawałki pietruszki i selera). Mielimy 2-3 razy. Do masy mięsnej dodajemy bułkę tartą, mleko i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i ziołami, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy żurawinę, mieszamy. Foremki keksówki smarujemy roztopionym masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu zostawiamy w formach do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Składniki

  • 1 mały kurczak (ok. 1,2)30 dkg tłustego, surowego boczku
  • 30 dkg wątróbki z kurczaka
  • pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 30 dkg suszonej żurawiny
  • 5-6 jaj
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 szkl. mleka
  • 2 liście laurowe
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/2 łyżeczki białego, mielonego pieprzu
  • ok. 2 łyżeczek soli
  • do formy: masło i bułka tarta

Podobne przepisy do Pasztet drobiowy z żurawiną