Muffiny z mirabelkami

Reklama

Opis przygotowania

Dobrze, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojowa. Mąkę przesiać z cukrami, sola i proszkiem do pieczenia, dodać mirabelki, wymieszać. Jajo rozbełtać, połączyć z olejem i mlekiem. Wymieszać krótko składniki mokre z suchymi. Piekarnik bardzo dobrze rozgrzać, do temperatury 200 stopni. Ciasto nakładać do papilotek na ok 4/5 wysokości. Niektóre muffinki – lub wszystkie, posypać obficie czekolada. Piec 20-25 minut w 190 stopnia, ostudzić na kratce. Muffinki, których nie posypaliśmy czekoladą, możemy po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, z dodatkiem cukru waniliowego

Składniki

  • 2 szklanki umytych polówek mirabelek (obj. szkl. 250ml), 2 szklanki maki pszennej,
  • 1/2 szklanki maki kukurydzianej,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 1 duże jajo,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • czekolada w proszku,
  • papilotki,

Podobne przepisy do Muffiny z mirabelkami