Muffinki z truskawkami i kruszonką

Reklama

Opis przygotowania

Przygotowujemy kruszonkę, ucierając wszystkie składniki palcami i wkładamy powstałe ciasto do lodówki. Truskawki obieramy z szypułek myjemy, suszymy i kroimy na dość drobno. Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojowa. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jaja roztrzepujemy i łączymy z mlekiem i masłem. Mieszamy mąkę z cukrami, proszkiem do pieczenia i soda. Dodajemy suche składniki do mokrych, dodajemy truskawki i krótko mieszamy. Bardzo dobrze rozgrzewamy piekarnik, do temperatury 200 stopni. Napełnić, będące w formie do pieczenia muffinek, papilotki do 3/4 wysokości i posypać pokruszona palcami kruszonka. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach, ostudzić na kratce.

Składniki

  • 300g świeżych truskawek, 125g rozpuszczonego masła,
  • 4/5 szklanki mleka,
  • 2 szklanki + kopiasta łyżka maki pszennej,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • szklanka cukru,
  • Kruszonka:
  • 100g maki,
  • 50g miękkiego masła,
  • 50g cukru,
  • kilka kropel esencji waniliowej;
  • papilotki,
  • forma do muffinek.

Podobne przepisy do Muffinki z truskawkami i kruszonką