Murzynek z galaretką

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopty posmarować powidłami i złożyć po dwa, posklejane biszkopty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce (tej w której będziemy piec ciasto).

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem,dodać mleko,wodę i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, utrzeć gładkie ciasto i zalać nim biszkopty.
Piec w temp.180st około 30min.

Krem:
Odlać cały sok z brzoskwiń i zagotować z cukrem, budyń rozmieszać z mąką w 1 szklance wody, wlać to do gotującego się soku i ugotować jak budyń, ostudzić i utrzeć z margaryną na gładki krem.

Upieczone i ostudzone ciasto dobrze nasączyć kawą, posmarować całym kremem i na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie, zalać gęstniejącymi galaretkami np. truskawkowymi, odstawić do zastygnięcia.

Składniki

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szklanka syropu z owoców
  • 25 dag margaryny
  • 2 budynie kokosowe z cukrem
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
  • 30 dag biszkoptów okrągłych
  • 1 puszka brzoskwiń
  • powidła śliwkowe
  • 2 galaretki czerwone

Podobne przepisy do Murzynek z galaretką