Naleśniki czekoladowe z serem i ananasem

Reklama

Opis przygotowania

Jajko roztrzepać z solą, olejem i mlekiem, dodać mąkę, kakao i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany – trudno dokładnie podać ilość bo każda mąką inaczej ją wchłania. Ciasto trzeba dobrze wymieszać np. rózgą albo mikserem żeby nie było żadnych grudek. Usmażyć naleśniki – ja do ciasta dodaję olej i smażę na teflonowej patelni więc nie wlewam na nią tłuszczu. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt, esencję waniliową i cukier w/g własnego smaku. Dosypać większość posiekanego ananasa – kilka kawałków zostawić do dekoracji. Naleśniki smarować farszem, zwijać w dowolny sposób – rożki, rulony, kopertę…Lekko podsmażyć je na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami masła. podawać polane rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobione resztą ananasa…

Składniki

  • NADZIENIE:50-75 dkg sera białego, twarogowego (użyłam półtłustego)
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku
  • kilka krążków ananasa z syropu
  • NALEŚNIKI:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • woda zw. lub gazowana
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko (albo 2 małe)
  • 2 czubate łyżki kakao naturalnego
  • do przybrania:
  • kawałki ananasa
  • 50 g czekolady deserowej
  • do smażenia gotowych naleśników:
  • 2 łyżki masła

Podobne przepisy do Naleśniki czekoladowe z serem i ananasem