Jajko roztrzepać z solą, olejem i mlekiem, dodać mąkę, kakao i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany – trudno dokładnie podać ilość bo każda mąką inaczej ją wchłania. Ciasto trzeba dobrze wymieszać np. rózgą albo mikserem żeby nie było żadnych grudek. Usmażyć naleśniki – ja do ciasta dodaję olej i smażę na teflonowej patelni więc nie wlewam na nią tłuszczu. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt, esencję waniliową i cukier w/g własnego smaku. Dosypać większość posiekanego ananasa – kilka kawałków zostawić do dekoracji. Naleśniki smarować farszem, zwijać w dowolny sposób – rożki, rulony, kopertę…Lekko podsmażyć je na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami masła. podawać polane rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobione resztą ananasa…