Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, kroimy drobno czosnek i dodajemy,rumienimy następnie dokładamy grzybki(jeżeli są duże to kroimy w kawałeczki), dodajemy pieprz, smażymy ciągle mieszając ok 3 min. Rozpuścić kostkę rosołową w szklance wody (moja 0,33l) dodajemy do grzybków i dusimy ok 30 min. Następnie rozrabiamy śmietanę z mąką i wodą z duszonych grzybów. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę i dodajemy do grzybów na patelni ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Sos odstawiamy i robimy naleśniki. Do naczynia wsypać mąkę i wbić jajka, mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mieszamy robotem na masę, następnie stopniowo dodajemy mleko i wyrabiamy na ciecz niezbyt gęstą. Patelnie wysmarować słoniną i rozgrzewamy. Wlewamy masę naleśnikową na patelnie za pomocą łyżki wazowej i szybko rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy z dwóch stron. Naleśniki lekko studzimy, nadziewamy farszem i zwijamy.