Warzywna sałatka

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlewamy wodę i solimy, wkładamy umyte jajka. Gotujemy jak woda będzie już wrzeć to wkładamy wymyte ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków (wcześniej można sprawdzić widelcem marchewkę jak będzie miękka to wyjąć i zostawić ziemniaki aż się ugotują). Odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa i jajka do wystygnięcia. Ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę wkładamy do dużego naczynia, dodajemy drobno pokrojone ogórki kiszone. Jabłko myjemy wycinamy środek i kroimy w drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny odstawiamy na ok 10 min. Do warzyw pokrojonych dodajemy pokrojone jajka, odsączone z soku jabłko. Mieszamy, dodajemy sol i pieprz, dokładnie mieszamy. Oliwki odsączyć i pokroić w krążki, dodać do sałatki, groszek odsączyć, dodać do składników i mieszamy (próbujemy czy jest dobrze doprawione) odsączyć kukurydzę i dodać do całości. Mieszamy i dodajemy stopniowo majonez mieszając (ilość majonezu wedle uznania).

Składniki

  • 2 duże ziemniaki2 duże marchewki
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1/2 jabłka dużego
  • 20 oliwek bez pestek w sosie własnym
  • 1/2 cytryny
  • groszek w sosie własnym (125g po odsączeniu)-puszka
  • kukurydza w sosie własnym (125g po odsączeniu)-puszka
  • majonez
  • sol, pieprz

Podobne przepisy do Warzywna sałatka