Obiad na lato

Reklama

Opis przygotowania

Steki z łososia oczyścić, wypłukać, posolić lekko i opieprzyć. Ułożyć w pojemniku, polać sokiem z cytryny, położyć na wierzchu po 2-3 gałązki natki pietruszki i koperku, skropić olejem. Wstawić na ok. 2 godz do lodówki.
Brokuły i kalafior oczyścić i obgotować oddzielnie w osolonym wrzątku na półtwardo. Osączyć.
Rybę osączyć, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Podawać z ryżem na sypko i brokułami z kalafiorem – polanymi sosem czosnkowym. Całość posypać koperkiem.

Składniki

  • 5 steków z łososia0,5 kg brokułów
  • 0,5 kg kalafiora
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • sos czosnkowy (ja użyłam własnej roboty- jest w moich przepisach)
  • ryż na sypko -ilość wg. apetytu
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • sól,pieprz

Podobne przepisy do Obiad na lato