
ogórki umyć,koper opłukać,czosnek obrać,
 umyć i obrać korzeń chrzanu pokroić na mniejsze
 kawałki.Ogórki się moczą w zlewie,w tym czasie
 przygotowujemy marynatę :na jedną szklankę octu
 10% dodajemy 5 szklanek wody,płaską łyżkę soli,
 pół szklanki cukru,dodajemy 2-3 liście laurowe,
 4-5 ziaren ziela angielskiego gotujemy.Do wymytych
 słoików sypiemy kilkanaście ziaren gorczycy białej,wkładamy 1-2 ząbki czosnku,kawałek korzenia
 chrzanu,1 liść laurowy,2-3 ziarna ziela angielskiego,ciasno układamy ogórki,przekładając
 gałązkami kopru ogrodowego,zalewamy gorącą zalewą,do poziomu 2-3 mm o rantu słoika.Słoiki
 wkładamy do garnka tak dobranego wysokością aby
 przynajmniej 3/4 słoika było zanurzonego,na dno
 garnka kładziemy ściereczkę,od momentu zagotowania
 gotować na maleńkim ogniu ok.25 minut.Wyjęte słoiki ustawiać dnem do góry do ostygnięcia.