Leczo z cukinią

Reklama

Opis przygotowania

Boczek pokroić w słupki (kiełbasę w talarki)- usmażyć. Cebulę skroić w półksiężyce, dodać do boczku, smażyć aż nabierze złotego koloru. Paprykę pokroić w paseczki, dołożyć do cebuli i boczku. Pieczarki pokroić w plasterki, cukinię w dużą kostkę. Wszystko gotować razem do miękkości.

Polecam użycie dużego garnka, bo porcja będzie spora 🙂

Kiedy warzywa puszczą soki dołożyć dwie kostki rosołowe, do gotującego się bulionu dołożyć dwie łyżki koncentratu i 3 łyżki ketchupu. Przyprawić solą, pieprzem. Do smaku dodać można również zioła prowansalskie, ja osobiście dodaję skrojoną świeżą bazylię, która nadaje zarówno smak jak i aromat!

Składniki

  • 30-40 dag wędzonego boczku lub 40 dag kiełbasy np. śląskiej4 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
  • kostki rosołowe
  • przyprawy

Podobne przepisy do Leczo z cukinią