Ogórki po rzymsku

Reklama

Opis przygotowania

Ogórki umyć,obrać i pokroić wzdłuż na plastry grubości ok.3-4mm .Włożyć je do wyparzonych słoików.
Do każdego włożyć na wierzch liść selera listki natki pietruszki i krążki cebuli.
Ugotować zalewę i przestudzoną zalać ogórki.Pasteryzować słoiki 5 minut od chwili zagotowania.Studzić odwrócone do góry dnem.Jeść po minimum tygodniu.

Składniki

  • ok.3 kg ogórków gruntowych1/2 szklanki octu 10%
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka ziaren angielskich-ok.8-10
  • 3-4 listki laurowe
  • 1-2 łyżki gorczycy
  • pieprz czarny w ziarenkach-2 łyżki
  • listki selera
  • małe gałązki natki pietruszki
  • 2 cebule

Podobne przepisy do Ogórki po rzymsku