Kaczkę rozmrozić,umyć,osuszyć.Odciąć skrzydełka,
które można później wraz z podrobami użyć do
ugotowania np.rosołku.Obrać i zmiażdżyć w prasce
4 ząbki czosnku,rozetrzeć z solą.Dokładnie
natrzeć kaczkę,pozostałość włożyć do wnętrza
kaczki.Delikatnie oprószyć kaczkę pieprzem czarnym
mielonym.Obsypać majerankiem rozetrzeć.Z umytych
i obranych jabłek usunąć gniazda nasienne,jabłka
pokroić na cząstki włożyć do miseczki,posolić,
oprószyć pieprzem,obsypać majerankiem,wymieszać.
Tak przygotowaną mieszanką nadziać kaczkę nie
za ścisło.Otwory po szyjce i kuper spiąć wykałaczkami i przewiązać nicią.Nagrzać piekarnik
do 180 stopni wstawić kaczzkę w żaroodpornym
naczyniu z przykryciem podlaną niewielką ilością
wody,po godzinie wyjąć zdjąć przykrycie obrócić
kaczkę ,polać wytworzonym sosem i bez przykrycia
wstawić na ok 60 minut do piekarnika.